silvertown

Silvertown Shine! 07

Generalna — Autor silvertown @ 16:48

Saopštenje za javnost i poziv da nam se pridruzite u novom, petom po redu izdanju

otvorenog, omladinskog

“Silvertown Shine!” festivala

(Srebrenica, 01.- 02. jun 2007.)

           

 

Organizator: Savjet mladih Srebrenice i Opština Srebrenica

Suorganizatori: Partnerski Omladinski Pokret – BL, C.R.A.S.H., Bikers Club Srebrenica, CARE International Srebrenica i Turističke organizacije Srebrenica.

 

“Silvertown shine!” 2007 (“Srebrenice, Sjaji!”) je tradicionalni, reintegracijski, muzički i omladinski festival koji se održava peti put za redom u Srebrenici, kao sastavni dio programa privredne i kulturno-sportske manifestacije Dani Srebrenice. Za ovih pet godina festival je postao srebrenički brand, najveći omladinski događaj u Istočnoj BiH, pa i šire. Stoga, festival sa preko 2500 posjetilaca svake godine povezuje ratom i tragedijom pokidane veze, razbija mržnju i međunacionalne predrasude, širi pozitivnu i udahnjuje novu energiju različitim generacijama u borbi sa svakodnevnim problemima i preprekama.

 

Osnovni cilj za pokretanje festivala:

Festival je pokrenut 2003. godine od strane Partnerskog omladinskog programa/POP-a i holandske organizacije C.R.A.S.H., s ciljem razvoja omladinske inicijative u struktuiranu i efikasnu organizaciju Savjeta mladih Srebrenice i uspostavljanja omladinskog centra u Srebrenici. Rezultati ove ideje nakon četiri godine jeste otvaranje omladinskog centra uz treće izdanje festivala, a ove godine glavni organizator festivala je Savjet mladih Srebrenice.

 

Ciljevi festivala:

·         Povod za održavanje serijala i tradicije “Silvertown Shine!” festivala od njegovog prvog izdanja 2003. godine, bio je uspostavljanje pozitivnog, reintegracijskog, omladinskog događaja koji okuplja omladinu i omladinsko kulturno stvaralaštvo iz oba entiteta BiH, Hrvatske i Srbije, i povezuje mlade Srebrenice sa Partnerskim Omladinskim Pokretom/POP mrežom i sa omladinskim inicijativama širom zemlje.

·         (promocija Srebrenice u pozitivnom kontekstu) Putem muzike, mladi šire pozitivne vibracije, ruše predrasude i barijere kod onih koji o Srebrenici čuju samo putem medija i to u negativnom kontekstu. Pokazuju da su živi, ljudi od krvi i mesa, a ne muzejski eksponati.

·         Kao jedini festival na regiji Istočne Bosne ovog obima i karaktera, zauzima veoma značajno mjesto u promovisanju omladinskog aktivizma, urbane kulture i teži stvaranju novog branda u BiH

 

Program festivala obuhvata grafit radionice, održavanje okruglih stolova za mlade umjetnike i omladinske organizacije u cilju razmjene iskustava i uključivanja u internacionalnu mrežu organizacija koje se bave urbanom kulturom, izložbu slika, koncert moderne klasične muzike, dnevne radionice DJ-inga, video art-a, žongliranja, DJ/VJ party, i veliki rock spektakl na gradskom igralištu .

 


Program Savjeta mladih Srebrenice u sklopu manifestacije «DANI SREBRENICE»:

 

Četvrtak, 31.05.2007.

 

·         10:00 – 15:00 - Grafit radionice (oslikavanje Omladinskog centra u Srebrenici) uz DJ party

·         17:00 - Otvaranje izložbe slika Akademskog slikara Radomira Đukanovića iz Bajine Bašte

·         20:00 - Koncert moderne klasične muzike; muzičari sa Akademije umjetnosti u Novom Sadu, u sastavu: Senka Soldatovic-Nedeljkovic, sopran; Dušan Birač, violina i Irina Mitrovic, klavir

 

PROGRAM «SILVERTOWN SHINE!» FESTIVALA

 

Petak, 01.06.2007.

          

·         18:00 – okrugli sto za mlade umjetnike i omladinske organizacije u cilju razmjene iskustava i uključivanja u internacionalnu mrežu organizacija koje se bave urbanom kulturom

·         21:00 – DJ Robert Radamant EGOBOObits – Hrvatska (drum'n'bass-big beat-fusion jazz-ethno-trip hop-noise-post-math rock...), VJ GentleJunk co EGOBOObits – Hrvatska, DJ Marcus - BiH

 

Subota, 02.06.2007.

 

20:00 – Otvaranje festivala – Srebrenica drum orchestra (djeca Srebrenice)/Muzičari bez granica BiH;

-         Zadnji popis – punk-rock iz Srebrenice, BiH

-         Vemors – punk-heavy metal-hard core iz Travnika, BiH

-         Bušmani – punk-rock iz Bajine Bašte, Srbija

-         Deca loših muzičara – r’n’r iz Beograda, Srbija

-         Erogene zone – r’n’r iz Sarajeva, BiH

-         KUD IDIJOTI – punk iz Pule, Hrvatska

 

Program će biti obogaćen besplatnim tetoviranjem - Grafički dizajn studio TAT ZOO Tuzla i velikim vatrometom, koji će se desiti tačno u ponoć! Bicers Club Srebrenica organizuje dolazak 200 bikera, koji će u dnevnim satima izvoditi bikerske igre.

Organizovan prevoz iz: Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Vlasenice, Milića, Zvornika i Skelana.

ULAZ BESPLATAN!

 

Kontakt osobe za prevoz:

 

Sarajevo – Unija studenata, kontakt Tanja Sekulic 061/398-045; Kampanja za prigovor savjesti, Peđa 065/541-307

Banja Luka – Partnerski omladinski pokret, kontakt Damir Turkanovic 061/979-227

Tuzla – NVO Revolt, kontakt Gordan Isabegović 061/569-616; Kuća plamena mira, kontakt Adnan Gulamović 061/316-136

Vlasenica – Omladinski savjet Vlasenica, kontakt Srđan Vidaković 061/988-109

Milići – Omladinski savjet Milići, kontakt Siniša Sekulić 065/890-257

Zvornik – Omladinski savjet Zvornik, kontakt Saša Lazić 065/453-509

Skelani/Bajina Bašta – bend Bušmani, kontakt Dejan Adžijić (+381)(0) 64/134-1136

 

 


Istorijat festivala - Prethodna četiri izdanja festivala su okupila preko 300 učesnika, afirmisanih i neafirmisanih muzičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, među kojima kao najznačajnije izvođače izdvajamo Električni Orgazam, YU Grupu, Urban & Four, Dubiozu Kolektiv, Balkan Ekspress, Revolt, Defence, Afrodizijak, Vuneni,  Divlje Jagode, Hotel (Amsterdam), Vincent Eckert (Pariz), Zabranjeno pušenje, Atheist Rap. U volonterskim i humanitarnim akcijama, te muzičkim, teatar i grafiti radionicama, koje su sastavni dio dnevnog programa festivala učestvovalo je preko 150 mladih iz Zvornika, Bratunca, Milića, Vlasenice, Srebrenice, Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, dok je festival posjetilo preko 7000 mladih iz BiH, Hrvatske i Srbije.

 

Organizator:

Savjet mladih Srebrenice je nevladina organizacija koja svoje aktivnosti i programe bazira na potrebama mladih iz lokalne zajednice. Programska područja rada obuhvataju različite oblasti iz kulture kroz radionice i festivale, neformalno obrazovanje, kreativno ispunjavanje slobodnog vremena, i još mnogo toga.

 

Suorganizatori:

Partnerski Omladinski Pokret – Banja Luka, C.R.A.S.H., Bikers Club Srebrenica, CARE International Srebrenica i Turističke organizacije Srebrenica, uz dodatno učešće i doprinos omladinskih organizacija, omladine i umjetnika iz oba entiteta BiH.

 

Medijski pokrovitelji:

BHT, RTRS, FTV, ATV, TK, Radio Srebrenica, Video žurnal Srebrenica, Media Trio Srebrenica.

 

Organizacije i institucije koje su omogućile održavanje festivala:

Švajcarska Ambasada, GTZ, CNF, CARE International, Turistička organizacija Srebrenica, Francuska Ambasada, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS, UNDP Srebrenica, Opština Srebrenica.

Festival Silvertown Shine!

Generalna — Autor silvertown @ 20:56
Festival organizuje Savjet mladih Srebrenice,Omladinski centar, uz dodatno učešće i doprinos omladinskih organizacija, omladine i umjetnika iz oba entiteta BiH i šireg regiona. Glavni cilj serijala i tradicije “Silvertown Shine!” festivala od njegovog prvog izdanja 2003. godine, nije bio samo uspostaviti pozitivan, reintegracijski, omladinski događaj koji će okupiti omladinu i omladinsko kulturno stvaralaštvo iz oba entiteta BiH, Hrvatske i Srbije, te povezati mlade Srebrenice i sa omladinskim inicijativama širom zemlje. Festival je imao namjeru da uspostavi, podrži i razvije organizacione kapacitete lokalne omladine kako bi im omogućio da uspješno izgrade omladinski centar u Srebrenici, u čemu je i uspio prije dvije godine, kada je njegovim trećim izdanjem proslavljena rekonstrukcija i otvaranje Omladinskog centra.
Ovogodišnje kao i buduća izdanja “Silvertown Shine!” festivala će težiti daljem razvoju organizacionih kapaciteta i programa omladinskog centra, kao i povezivanju omladine i omladinskih organizacija Srebrenice sa omladinskom kulturom u regionu, dajući direktnu podršku pozitivnom i budućnosti opredjeljenom stavu lokalne omladine jer je to jedini način da se ovom napaćenom gradu vrati nekadašnji odsjaj sunca u srebru. Ne zaboravljajući tragediju koja se desila, zajedno ćemo ponovo pokušati da oduvamo tešku prašinu taloženu svih ovih godina i slaviti svjetlu i budućnosti pred nama. Nove generacije koje žive u Srebrenici i svi oni koji godinama iščekuju svoj povratak u ovaj napaćeni grad, to zaslužuju.

mali grad na istoku...

Generalna — Autor silvertown @ 12:03

 

dobro dosli u SILVERTOWN nadam seda cete ga upoznati. 

 

 (Dalje)

Powered by blog.rs